joi, 20 martie 2014

SPUNE DA LECTURII!



Editarea revistei nr. 2
ISSN 2344-2387/ISSN-L 2344-2387
ANUL ŞCOLAR 2013 – 2014
        

            Proiectul se va desfăşura pe perioada anului şcolar 2013- 2014. Compunerile/poeziile realizate de elevi şi referate/fişe de lucru/exemple de bune practici (pentru orice disciplină din aria curriculară) întocmite de cadrele didactice vor fi publicate în revista „SPUNE DA LECTURII!”  -  ISSN 2344-2387/ISSN-L 2344-2387.
           
            În perioada 15 aprilie 2014 – 31 mai 2014 se primesc referatele colegilor din ţară şi Republica Moldova/compunerile, poeziile pe adresa de email: elenapo_03@yahoo.com  şi se evaluează compoziţiile literare ale elevilor. Se selectează creaţiile literare care îndeplinesc condiţiile de publicare anunţate în regulamentul de desfăşurare. Se trimite e-mail elevilor pentru anunţarea rezultatelor evaluării.
            În ziua de 1.06.2014, la Biblioteca „Cosânzeana”, elevii vor prezenta creaţiile artistice în cadrul secţiunii adresate lor.

         SECŢIUNEA I – EXEMPLE DE BUNE PRACTICI (pentru cadre didactice)

            Prof. /înv. coordonatori:  Pop Elena,  Bratu Teodora, Hahuie Monalisa

§              Relaţionare pe axa şcoală – familie – comunitate
§              Creativitatea – premisă a performanţei şcolare
§              Tehnici de lectură şi de scriere creativă care contribuie la dezvoltarea competenţelor de comprehensiune şi interpretare ale elevilor
§              Strategii de evaluare 
        
             SECŢIUNEA II ( pentru elevii din clasele II - VIII)
           
            Profesori coordonatori/evaluatori: Toma Viorica, Tudureanu Doiniţa, Rusu Ioana, Bodea Natalia
§              Scriere creativă în limba română şi limba franceză/engleză (compuneri, poezii pe teme la alegere)
         Indicatori de evaluare pentru creaţiile literare: alegerea unui titlu sugestiv, respectarea convenţiilor tipului de text cerut (introducere, cuprins, încheiere), aşezarea în pagină, folosirea corectă a normelor ortografice şi de punctuaţie, claritatea textului, aspectul scrisului. Tema de lucru este liberă, coordonatorii apreciind atât originalitatea compoziţiei literare cât şi a temei alese. Se vor acorda premiile I, II, III.

REGULAMENTUL ŞI METODOLOGIA PROIECTUTUI
SPUNE DA LECTURII” – EXEMPLE DE BUNE PRACTICI
                                            ANUL ŞCOLAR 2013 – 2014
Organizatorul proiectului este:  Şcoala Gimnazială„George Călinescu” Oneşti
       Tema proiectului: „Spune DA lecturii!”

Coordonatori proiect : înv. Pop Elena şi prof. Bratu Teodora

Grup ţintă: cadre didactice şi elevi

           
Înştiinţarea elevilor:
Lista completă a elevilor care vor fi cuprinşi în paginile revistei va fi pusă la dispoziţie pe: Blog: http://elena-pop.blogspot.com după finalizarea evaluării lucrărilor. Termen: 30.06.2014.
        
Regulament de participare, cerinţe de redactare

Lucrările se trimit pe e-mail elenapop_03@yahoo.com. Dorim ca ele să aibă originalitate, noutate şi aplicabilitate practică în activitatea şcolară.
Tehnoredactarea lucrărilor în Microsoft Word. Titlul va fi scris cu majuscule (Times New Roman, caracter 14, Bold, centrat).  La două rânduri se va scrie autorul/autorii şi instituţia (Times New Roman, 12). Textul lucrării va fi scris cu Times New Roman 12, aliniat „stânga-dreapta”. Bibliografia se va consemna la sfârşitul lucrării, în ordine alfabetică. Lucrarea va conţine minim două pagini şi maxim cinci pagini şi să conţină semne diacritice. O lucrare poate avea cel mult doi autori.

Descalificarea lucrărilor
Ne rezervăm dreptul de a descalifica o lucrare dacă aceasta a depăşit termenul stabilit pentru trimitere, nu respectă cerinţele tehnoredactării la calculator sau se constată că referatul este copiat de pe diverse site-uri.

Perioada de trimitere pe e-mail: elenapop_03@yahoo.com a lucrărilor pentru cele două secţiuni:  15 aprilie 2014 – 31 mai 2014.

Taxa de participare: 25  lei (cadru didactic)
Se achită prin mandat poştal pe numele doamnei învăţătoare BRATU TEODORA, ŞCOALA GIMNAZIALĂ „GEORGE CĂLINESCU” ONEŞTI, STR. ARMONIEI NR. 4, COD 601136  (cadrele didactice din zona oraşului pot aduce taxa de participare direct la şcoală).
Taxa va acoperi cheltuielile pentru realizarea revistei, a diplomei şi expedierea prin poştă a coletului.
Expedierea coletului: AUGUST 2014

MIcul Actor



CONCURSULUI „MICUL ACTOR”
Ediţia a VII-a


Secţiunile concursului
Concursul Naţional de teatru „Micul actor” se adresează preşcolarilor de la grupa mare şi elevilor de la clasele pregătitoare, clasele I-IV din România şi Republica Moldova
Cuprinde trei secţiuni:
I. Secţiunea de interpretare/ de vizionare a înregistrărilor video a unui fragment dintr-un basm /legendă/schiţă/monolog din literatura română sau universală
II.  Secţiune de educaţie plastică cu tema „Călătorind prin lumea poveştilor”:
  • pictură (tehnică de lucru la alegere: acuarele, carioca)
  • desen realizat pe calculator folosind aplicaţia Paint
Pentru copil, desenul este un joc, un vis, o realitate unde culoarea este pionul principal. Copiilor trebuie să li se permită să se joace, să viseze, să exprime realitatea, aşa cum o percep ei. Personajele sunt deopotrivă reale şi fantastice. Prin desen şi culoare, elevii claselor pregătitoare, I şi a II-a  vor încerca să materializeze tărâmul pe care nimeni nu l-a văzut, cu personajele lor îndrăgite din lumea poveştilor.
III. Secţiunea de scriere creativă şi de realizare a unui afiş cultural, pentru clasele a III-a şi a IV-a.
Scriere creativă - realizarea unei compuneri (scrisă de mână, nu la calculator) cu tema:
  • clasa a III-a: „Dacă aş avea o baghetă fermecată, aş oferi copiilor de 1 Iunie…”
  • clasa a IV-a:  „Dacă aş fi primarul localităţii mele… ”
Afişul de teatru Afişul este considerat una dintre cele mai eficiente şi mai penetrante modalităţi de comunicare a unui mesaj. Afişul de teatru este creat în ideea de a aduce spectatori în săli. Finalitatea depinde de o multitudine de elemente, cel mai important fiind modul în care afişul reuşeşte să exprime ideea de bază a spectacolului. Pentru a fi performant, afişul trebuie să aibă un impact vizual deosebit, într-un cuvânt, să fie incitant pentru privitor. Altfel, trecem pe lângă el fără să-l observăm. Elevii claselor a III-a şi a IV-a vor realiza un afiş pentru un spectacol de teatru pe o foaie A4.
Responsabili:
  • grupa pregătitoare: ed. Tora Iulia, ed. Ciobanu Diana Maria, ed. Tudor Taiana
  • secţiunea de interpretare clasele C P, I-IV: învăţător Pop Elena
  • secţiunea afişul cultural clasele a III-a şi a IV-a: prof. Bratu Teodora
  • secţiunea de  vizionare a înregistrărilor video: înv.. Tudureanu Doiniţa
  • secţiune de educaţie plastică C P, clasele I şi a II-a: pictură: prof. Constandiş Georgeta,  învăţător Toma Viorica
  • desen realizat pe calculator folosind aplicaţia Paint: prof. Tufă Nadia
  • scriere creativă: clasa a III-a - înv. Jitcovici Aurora, clasa a IV-a - prof. Sergentu Eugenia

Eligibilitate
Vor fi luate în considerare doar lucrările individuale, care provin de la participanţii ce îndeplinesc condiţiile de vârstă menţionate. Nu vor fi luate în considerare lucrările care nu sunt însoţite de eticheta completată cu informaţii obligatorii.
Numărul de lucrări înscrise la secţiunile II şi III
Un cadru didactic poate înscrie în concurs cu maxim trei lucrări ale elevilor din clasă.
Termen limită
Termenul limită pentru primirea lucrărilor la Oneşti este 31 mai 2014 (data poştei)        
Descalificarea lucrărilor
Ne rezervăm dreptul de a descalifica o lucrare dacă aceasta a depăşit termenul stabilit pentru trimitere, nu respectă tema concursului sau se constată că nu a fost realizată de elev.
Perioada de înscriere: 1 aprilie 2014– 31 mai 2014
În această etapă se primesc fişele de înscriere şi se stabileşte ordinea intrării în concurs.
Lucrările/CD-urile cu înregistrarea video se primesc pe adresa. Pop Elena, str. Belvedere bl. 1, sc. VI, ap. 64, Oneşti, jud. Bacău, cod 601066, e-mail: elenapop_03@yahoo.com pentru desenele în Paint.
Desfăşurarea concursurilor:
4 iunie – 5 iunie 2013 secţiunea de interpretare
5 iunie –  secţiunea educaţie plastică şi scriere creativă
Locul desfăşurării: Biblioteca MunicipalăRadu Rosetti” Oneşti
Criterii de evaluare:
Juriul va aprecia omogenitatea trupei, talentul actoricesc, armonizarea interpretării „micilor actori”, originalitatea, ţinuta vestimentară şi sensibilitatea artistică, ritmul, intonaţia şi mimica corespunzătoare mesajului transmis de text, decorul scenetelor, coloana sonoră, calitatea tehnicilor de înregistrare (imagine, lumină, sunet). Se vor acorda premiile I, II, III şi menţiune.
Indicatori de evaluare pentru creaţiile literare şi creaţiile plastice înscrise în concurs:
-  alegerea unui titlu sugestiv, respectarea convenţiilor tipului de text cerut (introducere, cuprins, încheiere), aşezarea în pagină, folosirea corectă a normelor ortografice şi de punctuaţie, claritatea textului, aspectul scrisului;
-   respectarea cerinţei privind „tărâmul pe care nimeni nu l-a văzut, cu personajele lor îndrăgite din lumea poveştilor”;
-   realizarea compoziţiei plastice pe o foaie A4;
-   precizarea detaliilor despre locul, ora desfăşurării spectacolului, cât şi preţul biletului;
-   realizarea unei imagini sugestive referitoare la conţinutul spectacolului;
-   realizarea afişului în format A4.
Premii
Se vor acorda premiile I, II, III şi menţiune la fiecare secţiune.
Vor fi afişate rezultatele concursului pe site http://elena-pop.blogspot.com. Membrii proiectului vor selecţiona creaţiile literare în vederea publicării lor în revista şcolii.
Înştiinţarea câştigătorilor:
Lista completă a câştigătorilor va fi pusă la dispoziţie pe: Blog: http://elena-pop.blogspot.com şi pe www.didactic.ro  Diplomele vor fi expediate până la data de 1 iulie 2014